Prečo prísť do Komárna a ako to bude prebiehať

Milí budúci návštevník!

Ak zvažuješ, či navštíviť naše slávnosti v Komárne, radi by sme Ti priblížili našu predstavu. V Komárne pripravujeme tento festival prvýkrát, a ak sa zadarí a všetci sa tu stretneme, bude to ozaj pre Komárno nebývalá akcia!

Niektorí prídete v piatok, ale väčšina zatiaľ plánuje sobotný výlet. Piatok poobede a sobota budú mať vlastne takmer totožný priebeh. Čiže, ak napríklad nestihnete predstavenie Dramaťáku v piatok, pretože chcete okúsiť naše špeciality či školu tanca, ešte stále si ho môžete pozrieť v sobotu.

Kolegynka vám pripravuje aj prehľad vlakových spojení a ak sa nám nahlásite, pri vlaku vás budú čakať naši sprievodcovia a program budete mať totožný s autobusovými výletníkmi.

Autobusy budeme očakávať v sobotu od 9:00 a v piatok od 15:00, bolo by dobré, aby ste sa nám vopred nahlásili.

Regulovčíci (predpokladám, že dopravná polícia) vás budú smerovať na veľké parkovisko pri pevnosti.
Tu bude možnosť občerstvenia sa, budú tu aj toalety.  Každý organizovaný účastník dostane pásku na ruku – táto ho bude oprávňovať na rôzne zľavy pripravené po meste a vstupy na atrakcie, väčšinou, grátis.
Pokiaľ ide o poplatky a financie, tak každý návštevník zaplatí 2 €. Táto suma je naozaj len na pokrytie administratívy, na stravu a tričká pre sprievodcov. Vráti sa vám niekoľkonásobne v zľavách, ktoré dostanete, ak sa preukážete páskou na ruke.  Ďalšie poplatky sú už na vás. Ak budete chcieť absolvovať ochutnávku vín, oplatí sa hromadne sa objednať u sprievodcu. Bude tam naozaj pekná zľava.
 Vstupy do pevnosti, múzeí a program je samozrejme pre matičiarov úplne zadarmo.  
K vášmu autobusu bude pridelený sprievodca, on vám navrhne program. V ideálnom prípade by mal vyzerať takto:
  • prehliadka mesta + prehliadka pevnostného systému (každá skupina bude zaradená do časového harmonogramu podľa toho, ako sa prihlási a ako príde)
  • sprievodca vám ponúkne niektorú z dohodnutých reštaurácií, kde budete mať už dohodnuté naše komárňanské menu za trošku lepšiu cenu ako bežný návštevník. Cena bude samozrejme znížená, ale nechceli sme tomu nič uberať, aby ste si našu gastronómiu naozaj vychutnali. K jedlu bude pohár vínka či piva, väčšinou, grátis. Tým, že váš sprievodca bude s reštauráciou spojený, nebudete musieť zbytočne dlho čakať.
  • z reštaurácie bude pokračovať prehliadka, tentokrát Nádvoria Euopy a prípadná ochutnávka vín a zmrzliny na námestí, podľa vášho záujmu
  • sprievodca vám v tejto chvíli ponúkne:
    – návštevu kúpaliska (za zľavnený vstup),
    – prehliadku kostolov, (zdarma)
    – školy tanca (všetko grátis)
    – výlet loďou po dvoch riekach
    – či voľný program.

– zhruba od 14:00 sa na námestí už rozbehne ako vínne korzo, tak aj malé javisko, kde sa budú prezentovať rôzne súbory, od dychovky, cez folklór až po scénický tanec, či modernú hudbu. Toto na tomto mieste pobeží až do jednej hodiny ráno.

od 15:00 sa rozbehne aj hlavné javisko – amfiteáter, cca 150 m od námestia, kde sa budú prezentovať naši účinkujúci. 

(predbežne: DaMFS Matičiarik z Nových Zámkov, FSS Harčarki z Pozdišoviec, Dychová hudba z Nitry, Fsk Dolina z Veľkej Mane, Fsk Močenčanka z  Močenku, FS Rosička z Budapešti, Matica Slovačka Osijek z Chorvátska, samozrejme Slovenskí rebeli, Dramaťák a ďalší…) 

v sobotu o 19:00 začne oficiálna oslava Dňa Matice slovenskej. 

Predpokladáme, že s príhovorom nás pozdraví pán premiér, predseda parlamentu a náš pán predseda.
Program začne kratučkými pozdravmi hosťujúcich súborov (2,5 minúty každý).
19:35 si spoločne zaspievame (zatancujeme) výsledky školy tanca
19:40 vám ukážeme naše najúspešnejšie dielko – muzikál Sen noci Svätojánskej, zakončíme ho malým ohňostrojom.
21:50 sa vám predstaví Matičiarik z Nových Zámkov
S
poločný tanec účinkujúcich
22:20 vám naši Slovenskí rebeli ukážu obrady a zvyky v tradícií našich predkov ozvláštnené tancami z rôznych regiónov našej vlasti program sa volá ŽIVOT
23:50 si spoločne zaspievame a ukončíme oficiálnu časť programu

Od polnoci začne spoločná tancovačka s Rebelmi.

Mladšie ročníky iste uvítajú koncert Rytmusa, ktorý sa bude diať pri Mŕtvom ramene Váhu. Sprievodcovia im pomôžu s transferom tam.

Ako v areáli amfiteátra (s 30 % zľavami na víno a nealko a vodou zdarma), tak na námestí pre vás bude pripravené občerstvenie, pivo, víno a samozrejme nealko. Voda a sóda bude pre vás všade zadarmo.

Na námestí bude na malom javisku s výnimkou oficiálneho zahájenia osláv prebiehať program. 

Tu uvidíte všetky súbory okrem Dramaťáku a Rebelov. Žiaľ , oni budú v hlavnom programe tancovať takmer 4 hod. a to aj v piatok aj v sobotu, plus budú robiť vašich sprievodcov. Takže na nich si prosím nájdite čas v Amfitátri, naozaj sa tešia, že sa predvedú lenže námestie by už proste nezvládli. 

Počas celého dňa budú prebiehať školy tanca pre dospelých, deti zvlášť a aj škola moderného tanca. K dispozícii bude 7 lektorov na 5 stanovištiach.

Animátori z RKC v KN pre vás pripravujú celodenný program zameraný na osobnosti slov. histórie. Stretnete ich v pevnosti, na námestiach a tiež vás budú sprevádzať mestom.

Účinkujúci budú mať svoje útočisko v našom Dome Matice slovenskej (cca 250 m od námestia), kde si môžu zložiť veci, prípadne sa prezliekať.
Odtiaľto plánujeme aj krojovaný sprievod všetkých účinkujúcich aj vystupujúcich (teda aj divákov v krojoch alebo s nástrojmi).

V nedeľu je naplánovaná slávnostná bohoslužba, pracujeme na jej ekumenickom prevedení za prítomnosti vysokých predstaviteľov viacerých cirkví. Bolo by naozaj veľmi pekné, ak by bohoslužba mohlo prebiehať za účasti krojovaných zástupcov (ideálne všetkých návštevníkov v kroji), presný priebeh bohoslužby aj so spevmi a odpoveďami vám pripravíme vopred.

Hudobné nástroje sú samozrejme vítané nielen tu, ale počas celých slávností.

Želám krásny deň
Jozef

0905 405 455