Tlačová správa k podujatiu

Národné matičné slávnosti v Komárne

4. augusta si pripomíname pamätný deň Slovenskej republiky – Deň Matice slovenskej. Štvrtý augustový deň v roku 1863 sa v Martine uskutočnilo zakladajúce valné zhromaždenie Matice slovenskej. Matica slovenská tradične oslavuje tento sviatok  víkendovým podujatím -Národnými matičnými slávnosťami. Po mnohé roky bolo centrom diania mesto Martin. V roku 2016 sa vedenie Matice slovenskej rozhodlo oslavy presunúť na južné Slovensko. Oslavy budú mať centrum v Komárne a organizátori sa rozhodli poňať ich naozaj veľkolepo.

Trojdňové podujatie má byť festivalom priateľstva, spolupráce a prezentácie úspechov, ktoré Matica slovenská na tomto národnostne zmiešanom  území dosiahla. Širokej verejnosti sa Matica slovenská a mesto Komárno spája najmä s kauzami okolo Sochy svätcov Cyrila a Metoda. Socha dnes stojí na najväčšom kruhovom objazde v meste a matičiari sa do povedomia ľudí zapisujú najmä úspešnými projektami v práci v kultúre a najmä s mládežou. So spolupráce s miestnym gymnáziom vznikol pred jedenástimi rokmi krúžok, ktorý svojimi úspešnými predstaveniami láka stále čoraz viac divákov. Viackrát sa ich premiér zúčastnil aj najvyšší ústavný činiteľ. Matičiarom sa v Komárne podarilo úplne odpolitizovať a svoju prácu a pozornosť zamierili na mladých ľudí.  Verejnosť to ocenila. V meste s Maticou slovenskou spolupracuje snáď každá inštitúcia vrátane vedenia mesta.

Najväčší matičný dom má MS práve v Komárne, v minulosti tiež čelil rôznym problémom. Dnes je sídlom mnohých záujmových krúžkov. Na svoje si tu prídu priaznivci moderného tanca, folklóru,  dramatického umenia, ale i dychovkári, cvičiaci seniori či priaznivci jogy. Pôvodne dvanásťčlenný krúžok dnes združuje viac ako stovku ľudí. Práve na úspechy krúžkov, ktoré už prekročili hranice mesta, ale i krajiny chce nadviazať riaditeľ Domu Matice slovenskej Jozef Černek a navrhol vedeniu Matice slovenskej, že toho roku sa o slávnosti postarajú v Komárne.

„Pracujeme s mimoriadne šikovnými ľuďmi. Naše muzikály, práca s mladými, ale aj naši Rebeli (folklórom motivovaný súbor), sú divácky naozaj úspešné. Boli by sme veľmi radi, ak by sme mohli ukázať celej matičnej verejnosti, celému Slovensku, čo sme dosiahli. Zároveň by som bol mimoriadne rád, keby Slováci pochopili a mohli vidieť Komárno a celý náš región tak ako ho vidím ja. Zažiť atmosféru mesta na dvoch riekach, prejsť sa nikdy nedobytým mestom, navštíviť jeho jedinečný pevnostný systém, ochutnať miestne špeciality,” vysvetľuje Černek.

Trojdňový festival bude spojený s prehliadkou mesta, Európskeho nádvoria, pevnostného systému, s ochutnávkou vín, miestnych špecialít, návštevou kúpalísk v širokom okolí ale bude sa aj spoločne tancovať. Celodenné programy na troch pódiách budú folklórneho i dramatického charakteru. Návštevníci sa budú môcť aktívne zapojiť do rôznych programov. Bude prebiehať škola folklórneho (i maďarského) tanca, moderného tanca, nacvičia spolu aj malý muzikál, ktorý divákom na konci festivalu predvedú. Gro programu budú tvoriť krúžky  a zoskupenia z regiónu, organizátori plánujú pozvať na pódiá aj zaujímavých hostí. Celé slávnosti zavŕši spoločná nedeľná omša. Očakávajú viac ako dve tisícky návštevníkov z celého Slovenska, pre ktorých pripravujú rôzne atrakcie. Sprevádzať mestom, ale i bohatým programom, ich bude viac ako 100 dobrovoľníkov.

Matičiari plánujú zapojiť celé mesto. Riaditeľ domu plánuje osloviť všetkých ľudí pracujúcich v službách. „Naše mesto má úžasnú atmosféru a obrovský potenciál, máme jeden celý víkend na to, aby sme sa predviedli v celej kráse. Ak sa nám všetko podarí, budeme tu mať dve tisícky ľudí. Každý z nich pôjde domov s nejakým pocitom, o ktorý sa tam podelí. Je len na nás, o čom bude doma rozprávať,” uzatvára Černek.