Do Komárna na bryndzové halušky nechoďte

Sme malým národom uprostred Európy, hrdíme sa tým, že sme pohostinný a spevavý národ. „Hej? A to viac ako my Portugalci, či my Taliani?“ Pýtajú sa jedny, druhí.

folklóristi z Komárna

 V zahraničí sa nás často pýtajú, v čom je Slovensko iné a prečo tam ísť. Vždy odpovedám vo všetkom a v ničom. Sme malým národom uprostred Európy, hrdíme sa tým, že sme pohostinný a spevavý národ.„Hej? A to viac ako my Portugalci, či my Taliani?“ Pýtajú sa jedny, druhí, ale i ďalší, lebo folkloristi všetkých krajín si v pohostinnosti celkom veria. Len Škóti mlčia, lebo oni to o sebe vedia.Z každej krajiny, odkiaľ sme sa s našim súboríkom vrátili, sme odchádzali s pocitom, že sme stretli priateľov. Áno, aj z Maďarska. A odtiaľ aj viackrát.  Minulý rok si dievčence dokonca aj poplakali, lebo Holanďania nás prijali do svojich rodín a akosi sa im ani domov nechcelo. Vďaka Bohu, že vieme spievať a šoférovali vodiči. Tým starším sme dali trochu pričuchnúť k našej domácej… (vidíte, tú sme lepšiu nestretli ozaj nikde) a pri pesničkách od Važca po Myjavu sme na slzy aj zabudli.  Na rodiny nie a dodnes sme s nimi v kontakte.“Príďte na ktorýkoľvek letný festival a pochopíte Slovensko, aj jeho hrdý národ. V tom sme iní a úžasní.“ To hovorím každému, kto sa pýta, čo sme zač. Nik nemá tak rozmanitý a tak krásny folklór. Málokto piesňou povie toľko toho, čo vieme povedať my. I dnes v speve chlapov zo Šumiaca počuť ozvenu valašky  do stromu zaťatej  pre lásku velikú. I dnes sa vám budú tlačiť slzy do očí pri piesni, čo spievala ešte stará mati našej starej mamy a dnes ju spievajú naše frajerky. My máme čo ponúknuť, máme čo povedať a máme čo ukázať.Sme hrdým národom uprostred Európy a hostí si vieme uctiť nielen kalíškom domácej, pohárom vína, ale i piesňou a tancom, aký ešte “veraBože jakživ“ nevideli.

Presne túto silu a toto posolstvo sme mali na pamäti, keď sme pripravovali  slávnosti v Komárne.

Hej, chlapov zo Šumiaca nemáme a aj vo varení bryndzových halušiek by sme prvé miesta neustáli. Spevu sa zato nebojíme a aj utancujeme čosi. Vína máme také, že na kráľovských stoloch lepšie nemajú. Rybacie polievky také, že tretiu dupľu si už nevypýtate. Niežeby ste si nedali, ale už nebude. A aj pohostinní sme, len treba skúsiť.

V Komárne máme slniečka najviac v našej krajine a v meste až štyri brehy, bo dve rieky ním pretekajú. V jednu chvíľu sa môžete okúpať na Slovensku a hneď zas u susedov a to ste stále v tej istej rieke.

Chcem vám povedať, a to nepreháňam, že všade v meste, kde som bol a povedal, že Národné matičné slávnosti budú u nás v Komárne a reku poďme sa ukázať, boli radi a privítajú vás. Na kúpaliskách dostanete zľavu, reštaurácie vás privítajú s komárňanskými špecialitami a k tomu pivo či pohárik vína zadarmo. Bude toho naozaj dosť. Staviame vám vínnu uličku a pripravujeme bohatý program. Naši najlepší vás budú učiť tancovať, sprievodcovia vám ukážu pevnosť, ktorá ako jedna z mála nikdy nebola dobytá. NEC ARTE –  NEC MARTE, ani lsťou ani silou nedobyli mesto na sútoku riek Dunaj a Váh.

Uprostred leta 29. – 31. júla vás naozaj radi a ozaj srdečne privítame s otvorenou náručou, aby sme vám ukázali, ako tu žijeme a čo sme dokázali. Ukážeme vám našich Rebelov, ktorí vám predstavia obrady našich predkov od narodenia po smrť. Ukážeme vám našich malých folkloristov, predvedieme náš najúspešnejší muzikál, pohostíme vás vínkom i pivom. Stačí jediné. Prísť s úsmevom.