Slávnosti v Komárne ľudí spojili

31. júla 2016, Komárno
Úporný dážď s veternou smršťou ochromil Komárno, matičné slávnosti našťastie pohroma minula len o vlások.  Organizátori špeciálne vytvorenou znelkou odštartovali slávnosti v piatok 29. júla krátko po obede. Tak ako znelka, všetko tu malo svoj dôvod i myšlienku.

Lokomotíva, valčík z devätnásteho storočia, ktorý vystriedala folklórna skladba a lodná trúba. To všetko malo svoj dôvod, prečo bolo súčasťou slávností v Komárne. Národné matičné slávnosti okrem pripomienky dňa založenia Matice slovenskej, prezentovali aj mesto Komárno a hlavnú myšlienku organizátorov: „Matica slovenská má spájať, ľudí, národy, folklór, históriu i súčasnosť, má vytvárať pocit domova každému kultúrnemu človeku, či je Chorvát, Maďar alebo Slovák.”

Každý moment a každý jeden človek bol dôležitý. To, že sa to tak krásne podarilo, a snáď aj to, že smršť prišla, našťastie, až 10 minút po odchode posledného autobusu, bolo tým, že sme si to všetci úprimne želali,” zhodnocuje Národné matičné slávnosti 2016 Jozef Černek, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne. Zároveň vyjadril úprimnú vďaku ľuďom, ktorí mu pomáhali, ale aj  kolegom matičiarom, ktorí po celom Slovensku organizovali zájazdy do Komárna.

Organizátori, matičiari z Komárna, Iže, ale i Nesvád, nenechali nič na náhodu. Vyškolili dobrovoľníkov a spolu s profesionálmi z radov zamestnancov múzeí, mesta, ale i regionálneho osvetového centra či animátorov a sprevádzali návštevníkov celým podujatím. Nechýbala plavba loďou na sútok riek Váh a Dunaj, návšteva kostolov, Európskeho nádvoria, hvezdárne v Hurbanove, gastronomické zážitky, škola tanca, ale hlavne tri pódiá a viac ako 30 hodín programu.

Ako jeden muž pracovala takmer stovka dobrovoľníkov a spoluorganizátorov na tom, aby národné slávnosti, ale aj prezentácia mesta, boli na vysokej úrovni, za čo im poďakoval v príhovore nielen  autor myšlienky, Jozef Černek, ale aj predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. O tom, že sa im to skutočne podarilo, svedčia hlavne ďakovné ohlasy účinkujúcich, ale aj návštevníkov slávností.

Celkovo Komárno privítalo 490 účinkujúcich, jedinečný fortifikačný systém mesta Komárno navštívilo v hlavnom dni slávností 1600 matičiarov a organizátori odhadli celkový počet trojdňového podujatia na 2600.
Naozaj sa bolo na čo pozerať. Domácich z Komárna, Dunajskej stredy, Šurian či Nových Zámkov, striedali na javiskách hostia zo stredného, ale i východného Slovenska. Zahraničných hostí zastupovali folkloristi z Chorvátska či Maďarska. Medzi hosťami, ktorí osobne organizátorom prišli potriasť rukou bola aj žena, vydatá už dve desaťročia v Egypte a so slzami v očiach ďakovala za veľkolepú pripomienku  jej vlasti. Nielen ju, ale viac ako 600 divákov každý večer slávností v amfiteátri Dôstojníckeho pavilónu, zaujal nočný program pod názvom Život. Slovenskí rebeli, folklórom motivovaný súbor z Komárna, v ňom okrem piesní a tancov ukazoval zvyky a obrady našich predkov od narodenia po smrť človeka. Dramatický krúžok Gymnázia Ľ. J. Šuleka, ktorý pod Maticou slovenskou v Komárne funguje už dvanásty rok, uviedol dve reprízy mimoriadne úspešného muzikálu Sen noci svätojánskej. Oba programy si, zaslúžene, po oba večery vyslúžili od divákov obrovské ovácie. Ako uviedol režisér podujatia, išlo o mimoriadny výkon, keďže niektorí protagonisti pôsobia zároveň v oboch krúžkoch, plus v jednom hosťujúcom, na javisku spievali, hrali či tancovali niekoľko hodín v kuse. Podujatie sa našťastie zaobišlo bez vážnejších zranení, či iných nepríjemností.

Mesto Komárno celý víkend žilo jedinečnou a neopakovateľnou atmosférou, vínne stánky, rock, folklór, ale i punk či zborový spev, znel na námestí do neskorých nočných hodín. Tí odvážnejší sa mohli dokonca zúčastniť školy tanca, ktorú organizátori pripravili v spolupráci s FS Devín. Na javisku si spoločne zakrepčili komárňanský čardáš.
Program zakončila slávnostná svätá omša, v duchu výroku Ľudovíta Štúra: „Pravý Slovan sa nepustí do ničoho bez toho, aby neprosil o pomoc Boha a každé dielo zavŕši tým, že Bohu za jeho pomoc poďakuje.”
Podľa vyjadrenia predsedu Tkáča, po veľkom úspechu v Komárne je pravdepodobné, že aj tie budúcoročné slávnosti budú mimo Martina. Po vzore z Komárna tak budú mať príležitosť aj iné pracoviská Matice slovenskej prezentovať svoju prácu a svoj región. „Komárňania to zvládli bravúrne vďaka obrovskému úsiliu organizátorov a ochote dobrovoľníkov prezentovať svoje mesto,“ zhodnotil primátor mesta László Stubendek, ktorý zároveň sprevádzal slávnostnú omšu v Kostole sv. Ondreja hrou na organ.

 

Jana Pipíšková